Start Planning
Θεοφάνεια

Θεοφάνεια 2025 και 2026

Τα Θεοφάνια είναι μια αργία σε 22 χώρες, μαζί και η Ελλάδα, και γιορτάζοναι στις 6 Ιανουαρίου, 12 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

ΕτοςΗμερομηνίαΗμέραΑργίες
20256 ΙανουάριοςΔευτέραΘεοφάνεια
20266 ΙανουάριοςΤρίτηΘεοφάνεια
Μεταβείτε προς τα κάτω στο τέλος της σελίδας για τις ημερομηνίες προηγούμενων ετών.

Τα θεοφάνεια τιμούν την επίσκεψη των Μάγων στον νεογέννητο Ιησού στη Βηθλεέμ, αλλά αφορούν επίσης στο βάπτισμα του Χριστού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στον Ιορδάνη ποταμό. Οι καθολικοί και οι προτεστάντες τονίζουν την άφιξη των Μάγων, ενώ οι ορθόδοξες χώρες, όπως η Ελλάδα, δίνουν έμφαση στο βάπτισμα του Ιησού.

Τα Θεοφάνεια είναι μια από τις παλαιότερες όλων των χριστιανικών γιορτών, αφού γιορτάζονται συνεχώς από το 2ο αιώνα μ.Χ. Η λέξη “θεοφάνεια” σημαίνει “εκδήλωση”, δηλαδή «φανέρωση του Θεού.” Αυτό σχετίζεται με τον Ιησού που είναι ο «Θεός εφανερώθη εν σαρκί» και με την φωνή από τον ουρανό που είπε «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, στον οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος!” κατά το βάπτισμά Του. Έτσι, αυτή ήταν μια στιγμή της εκδήλωσης της ταυτότητας του Ιησού ως Υιού του Θεού. Ήταν επίσης μια εποχή της δέσμευσης του Ιησού να πεθάνει στο σταυρό και να αναστηθεί και πάλι, που συμβόλιζε το βάπτισμα.

Όσον αφορά τους Μάγους, ήρθαν από μακριά για να τιμήσουν τον Ιησού ως τον επερχόμενο βασιλιά των βασιλιάδων, καθοδηγούμενοι από ένα αστέρι που τους οδήγησε στη Βηθλεέμ. Τα δώρα τους από χρυσό, λιβάνι και σμύρνα ήταν δώρα κατάλληλα για ένα βασιλιά.

Σε όλη την Ελλάδα, μπορείτε να παρακολουθήσετε ειδικές υπηρεσίες των Θεοφανείων, όπου τονίζεται η θρησκευτική σημασία της ημέρας. Η πιο αξιοσημείωτη τελετή των Θεοφανείων, όμως, λαμβάνει χώρα έξω από το κτίριο της εκκλησίας. Στον Πειραιά, την πόλη που που εξυπηρετεί ως λιμάνι  της Αθήνας, ένας ιερέας θα ρίξει έναν μεγάλο σταυρό στο λιμάνι για να “αγιάσει” το νερό. Οι άνδρες στη συνέχεια θα βουτήξουν για να τον κρατήσουν από το να πλεύσει μακριά, αν και στις μέρες μας, επισυνάπτεται και μια εύχρηστη αλυσίδα. Όποιος ανακτά το σταυρό είναι βέβαιο ότι θα έχει καλή τύχη όλο το χρόνο, και ο αγιασμός των υδάτων “διώχνει τα κακά πνεύματα που τα κατοικούν». Παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά ο Πειραιώς διαθέτει τη μεγαλύτερη αυτών των τελετών.

Εκδηλώσεις Θεοφανείων

Τρία άλλα γεγονότα που ίσως επιθυμείτε να παρακολουθήσετε, αν βρίσκεστε στην Ελλάδα για τα Θεοφάνεια είναι:

  • Δείτε την πομπή καμήλας στην πόλη της Δράμας στις 7 και τις 8 Ιανουαρίου. Οι άνδρες σε κοστούμι καμήλας είναι η κύρια έλξη, αλλά υπάρχουν και άλλοι χαρακτήρες. Υπάρχει μια κοροϊδία για τις ελληνικές παραδόσεις του γάμου που έχει ενσωματωθεί στην παρέλαση της καμήλας, με μια βαριά δόση σάτιρας.
  • Πηγαίνετε στον Πόντο για τη λαϊκή εκδήλωση που ονομάζεται «Μωμόγεροι». Αυτό είναι ακόμα μία εκδήλωση με κοστούμια που περιλαμβάνει μια νύφη, έναν γαμπρός, και άλλους χαρακτήρες από την Ελληνική γαμήλια τελετή, πέρα από πολλούς άλλους. Ο καθένας ντύνεται με ρούχα σε δέρμα κατσίκας και φοράει κουδούνια, και υπάρχει μια σύνθετη πλοκή που καταλήγει τελικά σε ένα ζευγάρι να παντρεύεται αφού έχει ανατραπεί αρκετές φορές.
  • Στην Καβάλα, δείτε τους “Αράπηδες” (Μαύροι άντρες), τη λαϊκή παράσταση. Οι συμμετέχοντες είναι ολόκληροι ντυμένοι στα μαύρα, μαζί με κάπες και μάσκες, και χτυπούν δυνατά τα κουδούνια καθώς παρελαύνουν στους δρόμους. Δύο από αυτούς πολεμάνε και μάχονται, και ένας ξαπλώνει και το “παίζει νεκρός.” Σύντομα, μετά από έναν τελετουργικό χορό, αυτός ανασταίνεται και πάλι, συμβολίζοντας το μύθο της ανάστασης του Διονύσου από το Δία, αφού σκοτώθηκε σε μάχη με τους Τιτάνες.

Οι Ελληνικές εκδηλώσεις των Θεοφανίων είναι ένα μείγμα από χριστιανικές παραδόσεις και παγανιστικά υπόβαθρα. Παίρνουν μέρος σε όλη την Ελλάδα, και ο τουρίστας μπορεί πιθανώς να βρεί μία κοντά του, ανεξάρτητα από την περιοχή της χώρας που επισκέπτεται τη στιγμή.

Προηγούμενα χρόνια

ΕτοςΗμερομηνίαΗμέραΑργίες
20246 ΙανουάριοςΣάββατοΘεοφάνεια
20236 ΙανουάριοςΠαρασκευήΘεοφάνεια
20226 ΙανουάριοςΠέμπτηΘεοφάνεια
20216 ΙανουάριοςΤετάρτηΘεοφάνεια
20206 ΙανουάριοςΔευτέραΘεοφάνεια
20196 ΙανουάριοςΚυριακήΘεοφάνεια
20186 ΙανουάριοςΣάββατοΘεοφάνεια
20176 ΙανουάριοςΠαρασκευήΘεοφάνεια